Bujáki séta

Elsőre nem is gondolnánk, mennyi szépség vár ránk ebben a kis Cserhátban meghúzódó zsákfaluban. Akár egy egész napot is el lehet ott tölteni, olyan sok felfedezni valót rejt. Buják és Hollokó távolsága 41 km.

Legegyszerűbb a 21-es főútról a Jobbágyi leágazás felől megközelíteni. Kb 40-50 perc alatt elérhető.


A falu szívében egy gyönyörű templom áll, melyet Tours-i Szent Márton tiszteletére emeltek. Kertje hatalmas, gondozott, gyönyörű szobrokkal tarkított. Ha már megcsodátuk ezt, akkor nézzünk be a templom szomszédjában lévő cukrászdába is! Kedves kiszolgálás, finomos sütik várnak. 


A Kálvária-hegyen át vezet a bujáki művelődési ház és a sasbérci kilátó között kijelölt útvonal. A tanösvény a környék növényzetét és állatvilágát, az erdő- és vele a vadgazdálkodás céljait, módszereit mutatja be. Fent található a Szent Anna Kápolna és egy szépen kiépített Kálvária, keresztúttal. 


A Várrom a falun kívülre esik. A fantasztikus panoráma megéri azt a kis túrázást, ami ide vezet. Tiszta időben akár a Magas-Tátra vonalai is látszódnak. Buják központjából a Bujáki Erdészeti Igazgatóság épületétől jobbra kezdődő úton kell elindulni a vár felé. Innen a HM üdülő irányába tartva, mintegy másfél kilométer után következik a Sasbérci kilátó elágazása. Pontosan innen, jobb felé indul a várhoz felfelé tartó ösvény. A távolság 400 méter, a szintkülönbség kb. hetven méter. 


Az ország legszebb kilátója a Sasbérci kilátó. Számos útikönyvben találkozhattunk már ezzel a fotóval, a valóságban ott lenni pedig igazán nagy élmény. Az épület körül lehetőség van piknikezésre, sok kis pad és asztal található, innen élvezhetjük a panorámát is. Az igazán bevállalósak gyalog is felmehetnek, sőt, a Várromtól vezet ide túristaút is.  Autóval is elég jól megközelíthető, a parkolótól kb 15-20 perc kényelmes séta vezet fel.